Cults of Glorantha Volume 1

Kirjoittanut Tero Kaija, 18.12.2006 klo 19:48
Cults of Glorantha Volume 1 on kirja, joka listaa Gloranthan Toisen Ajan kultit ja selvittää niihin liittyvät kulttisäännöt. Käytännössä verrattaessa vanhan RuneQuestin Gloranthan kultit –kirjaan eroja on varsin vähän.

Gloranthan tärkeimmät pantheonit ja uskonnot on selvitetty alussa, Gloranthan muista maailmoista (esim. Jumalulottuvuus) on lyhyet kuvaukset, ja tämän jälkeen seuraa säännöstöä kultteihin liittymisestä ja jäsenyyden tasoista. Lopussa onkin kuvaukset Toisen Ajan kulteista ja uusista loitsuista.

Kulttien kuvaukset ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta mielestäni hieman pidempiä kuin vanhassa Gloranthan kulteissa. Sääntötekniset asiat haukkaavat silti suurimman osan kulttikuvauksissa (noviisien, pappien yms. vaatimukset, kulttiloitsut jne.). Verrattaessa vanhaan kulttikirjaan kultikuvauksissa on nyt selvästi mainittuna jumalan tyyppi (esim. Babesteer Gor on sodanjumala). Tämän lisäksi kulttien kohdalla on maininta, ketkä (ja minkälaiset hahmot) häntä palvovat, ja mitkä ovat kultin jäsenten tehtävät. Lisäksi jokaisella kultilla on erikoisetuja, joita palvojat saavat (esim. Issariesin noviisit saavat +10% Influence-kykyyn käydessään kauppaa). Miinuspuolena on mainittava se, ettei kaikkia kulttiloitsuja ole kuvattu, vaikka ne kulttikuvauksissa ovatkin mainittuna.

Tämä kirja saattaa myös tuoda parannusta aiemmin kritisoimaani taikuuden puutteeseen Gloranthassa. Kulttikuvauksissa luetellaan kultille ominaisia Rune Magic –loitsuja, joita opetetaan jäsenille maallikkotasoisista palvojista lähtien, korvausta vastaan. Kirjasta löytyy maininta näiden loitsujen olevan nk. Folk Magic:ia, josta itse olen vetänyt sellaisen johtopäätöksen, että näiden loitsujen heittämiseen ei tarvittaisi minkäänlaista riimuintegraatiota. Kuitenkaan täyttä selvyyttä kirja ei tästä anna, ja asiasta onkin käyty (ja käydään) keskustelua Kalikoksen keskustelufoorumilla. Itse kyllä kannattaisin sellaista tulkintaa, että riimuintegraatiota ei tarvittaisi, jolloin Rune Magic muuttuisi lähemmäs vanhan RQ:n henkitaikuutta. Tulevat julkaisut (Magic of Glorantha ja Cults of Glorantha Volume 2) saattavat tosin vielä tuoda lisäselvitystä sääntöihin.

Kaiken kaikkiaan kirja ei jälleen kerran Glorantha-veteraaneille kovin paljoa uutta tarjoa, mutta aloitteleville pelaajille kirja tarjonnee hyvän läpileikkauksen Gloranthan kulttien maailmaan. Sääntöjensä ja Toiselle Ajalle päivittyneiden kulttikuvaustensa puolesta kirja on kuitenkin varsin hyvä apu pelaamiseen Gloranthassa uudella RuneQuestilla.


Kommentit


onni kommentoi:

kool siisti sivu


04.03.2007 klo 10:37

roope kommentoi:

questit puuttuu muuten iha hyvä

02.09.2007 klo 14:24

Rese kommentoi:

Tosi siisti sivu... Parannusta:homaa tehtävät!

16.12.2008 klo 09:38

tero534 kommentoi:

moi kaikki jotka pelaa runescape the massive

18.01.2009 klo 13:19

jou jou kommentoi:

jou jou on paras runessa


18.01.2009 klo 13:21

tomi kommentoi:

miten questeja tehdään


31.01.2009 klo 12:26

vesa kommentoi:

missä teh

09.08.2009 klo 22:17


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):