Glorantha ‚Äď The Second Age

Kirjoittanut Tero Kaija, 11.12.2006 klo 20:03
Posti kantoi viime viikolla nipun uusia RuneQuest-kirjoja, mutta on aika luoda ensiksi katsaus jo ilmestyneeseen Glorantha-maailmakirjaan.

Toisin kuin vanhan RuneQuestin Glorantha, jossa elettiin Kolmatta Aikaa, uuden RuneQuestin Glorantha sijoittuu Toiseen Aikaan. Aikamatkaa taaksepäin on noin 700 vuoden verran, ja kirja jättää lukijan vuoteen 908. Lohikäärmesolassa taistellaan kaksivuotista talvea vastaan, Dara Happassa kapinoidaan Wyrmien Ystävien Imperiumia vastaan, ja Jumaltietäjien hallinnoimilla merillä tapahtuu outoja.

Toisen Ajan Gloranthaa dominoivat kaksi suurta imperiumia, Wyrmien Ystävät ja Jumaltietäjät. WYI hallitsee lohikäärmetaikuuden salat ja heidän päämääränä on rakentaa Suuri Lohikäärme, joka nousee esiin Genertelan keskiosista tuhansien kilometrien kokoisena. Jumaltietäjät sen sijaan hallitsevat meriä, hallitsevat sankarimatkaamisen taidon ja maksavat huimia summia vain saadakseen lisätietoa muiden kulttuurien myyteistä.

Näiden kahden imperiumin keskellä muut alueelliset kulttuurit taistelevat omasta sijastaan Gloranthassa. Orlanth-kulttuuri on kenties vahvimmin esiintuotuna, mutta mukana on myös kuvaukset suurimmista ei-ihmisroduista. Näiden muiden rotujen kuvaukset ovat varmastikin vähemmän Gloranthaa tuntevalle varsin suppeat, veteraaneille kuvaukset kertovat päivitetyn tilanteen roduista Toisella Ajalla.

Genertela on alueena edelleen se tarkimmin kuvattu alue, mutta myös muista alueista on varsin mukavasti tietoa, yleiskarttojen kera. Genertelassa alueiden kuvaukset painottuvat enemmän länteen. Kralorela on toki kuvattuna, mutta itseäni kiinnostavat alueet kuten Prax ja Kehtojoen ympäristö (varsinkin kun Kolmannen Ajan kampanjamme siellä pyörii) ovat kokonaan ohitettu.

Jos Kolmannella Ajalla tapahtumien keskipiste oli Lohikäärmesola, niin nyt se on siirretty Ralios-Seshnela-akselille. Tästä kielii kirjan loppupuolella löytyvät kuvaukset Safelsterin alueen kaupungeista. Lisäksi Kustrian kaupunki on kuvattuna niin politiikkaa kuin tärkeimpiä henkilöhahmoja myöten.

Kaiken kaikkiaan Glorantha ‚Äď The Second Age ‚Äďkirja on hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kirja kuvaa hyvin eri kulttuurien ja imperiumien ihmisten toimien motiiveja ja p√§√§m√§√§ri√§. Kirjasta l√∂ytyy esimerkkej√§, kuinka valitun kulttuurin edustaja toimii ja mitk√§ h√§nen tavoitteensa ovat, jotka varmasti auttavat hahmon pelaamista Gloranthassa. Miinuspuolena Vanhojen Rotujen kuvaukset on j√§tetty varsin suppeiksi kaiken keskittyess√§ ihmisiin. Uskoisin kuitenkin, ett√§ tulevat Glorantha-julkaisut valaisevat my√∂s muidenkin rotujen el√§m√§√§. T√§m√§ kirja on kannattava ostos niin aloitteleville kuin kokeneille pelinjohtajille, jos vain Glorantha maailmana kiinnostaa. Kirja ei ole mitenk√§√§n s√§√§nt√∂sidonnainen, joten kirjan tietoja on mahdollista my√∂s hy√∂dynt√§√§ muissakin pelisysteemeiss√§.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):