RuneQuest: Monsters ja Rune of Chaos

Kirjoittanut Tero Kaija, 21.11.2006 klo 21:08
Seuraavassa hieman mietteitä ja arvioita kahdesta jo ilmestyneestä RuneQuestin lisäosasta, RuneQuest: Monsters:sta ja Rune of Chaos:sta. Pyrin jatkossa kommentoimaan myös muitakin lisäosia sitä mukaa kun saan niitä hankittua. Varsinaisia arvosanoja en käy antamaan, mutta pyrin tekstissäni selvittämään kantani lisäosia kohti. Perussääntöjä ja Companion-lisäosaa en tässä käy arvioimaan, ne kun ovat pelin kannalta omasta mielestäni pakolliset hankinnat. Lisäksi ne ovat vapaasti ladattavissa Mongoosen sivuilta, joten jokainen voi ne käydä sieltä lukemassa ja arvioimassa (jos vielä ei ole kumpaakaan hankkinut).

RuneQuest – Main rulebook
RuneQuest: Companion

RuneQuest: Monsters
RuneQuest: Monsters on kuin vanhan RuneQuestin Gloranthan olennot ja salaisuudet –lisäosa, tosin ilman niitä Gloranthan salaisuuksia. Kirjassa on kuvattuna reilut 100 Gloranthan olentoa kuvien kera, mukana myös muutama kuvaus suuremmista hirviöistä ja kauhuista. Lisäksi mukana on muutamia lisäsääntöjä liittyen olentoihin, kuten kuinka hirviön X nahasta tehdään haarniska ja kuinka ei-ihmisiä käytetään pelaajahahmoina (taulukko, jossa on suositellut ammatit ja kulttuuritaustat rotukohtaisesti). Myöskin Companion-lisäosasta uupunut kaaottisten ominaisuuksien taulukko on mukana.

Vanhaa RuneQuestia pelanneena kirjanen ei tarjoa juuri mitään uutta olentojen suhteen. Kaikki samat Gloranthan olennot ovat kuvattuna, tietysti uuden RuneQuestin tiedoilla. Tokihan nämä tiedot ovat tarpeen, mutta hintaansa nähden kirja tarjoaa varsin vähän uutta (uusilla RuneQuestin pelaajilla mielipide on varmasti toinen). Olentojen kuvatkin ovat varsin erinäköisiä verrattuna siihen, mihin vanhassa RuneQuestissa ja sen kirjoissa on tottunut.

Mongoose on julkaissut tämänkin kirjan vapaasti ladattavaksi hieman suppeammassa muodossa, joten sitä kautta kirjaan on hyvä tutustua ennen sen hankkimista.

RuneQuest: Monsters

Rune of Chaos
Rune of Chaos on ensimmäinen seikkailulisäosa RuneQuestiin. Seikkailu on tarkoitettu aloitteville RuneQuest-pelaajille ja tarkoitettu tutustuttamaan pelaajia RuneQuestin sääntöihin. Seikkailu ei kaiketi virallisesti sijoitu Gloranthaan, mutta sinne se on helppo kuitenkin sijoittaa.

Seikkailu käsittää pienimuotoiset kisat Wofen kylässä, joka sijaitsee Peranai-metsän läheisyydessä. Kisoissa pelaajahahmot pääsevät mittelemään toisiaan ja muita kilpailijoita vastaan lajeissa, joissa tarvitaan erinäisiä kykyjä ja taistelutaitoja. Seikkailu on varsin suoraviivainen ja pelaajien toimet eivät paljoa vaikuta tapahtumien kulkuun, mutta kisojen puolesta se on varmasti hauskaa ajanvietettä. Seikkailu tuskin montaa pelikertaa kestää (kirjanen sisältää vain 32 sivua), mutta aloitteleville pelinjohtajille kirjan johdatteleva kerrontatyyli voi olla avuksi. Vähänkään kokeneempaa pelinjohtajaa varmasti huvittaa kirjan tapa, joka lähes käskee pelinjohtajaa kuvaamaan (ja vieläpä ihan ääneen) pelaajille heidän ympärillään tapahtuvista asioista.

Seikkailu ei ole kovin hyvää vastaanottoa Mongoosen foorumilla saanut (haukkuja lähinnä kerännyt), enkä minäkään kirjasta kehumaan kävisi. Toki seikkailu on vielä omalta osaltani pelaamatta, joten lopullista tuomiota en sille vielä uskalla julistaa.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):