Koetaistelu

Kirjoittanut Tero Kaija, 13.11.2006 klo 19:39
Ennen varsinaisen pelaamisen aloittamista oli hyvä hieman testata uusia taistelusääntöjä, jotta pelaamisen alettua ei kaikki aika kuluisi sääntökirjoja selatessa. Koetaisteluun osallistuivat kaksi pelaajahahmoa ja heitä vastaan asettui kaksi broota.

Perustana taistelulle ovat Combat Actionit (CA), jotka määrittelevät, kuinka monta toimintoa hahmo voi kierroksen aikana tehdä. Mitä parempi DEX, sitä enemmän CA:eita hahmolla on. Molemmilla pelaajilla CA:eita on kolme hyvän DEX:n ansionsta, broilla molemmilla kaksi. Hahmo voi hyökätä niin monta kertaa kuin hänellä on CA:eita, samoin puolustautua yhtä monta kertaa. Jos hahmolla on lisäksi toinen ase tai kilpi käytössään, hän saa yhden ylimääräisen hyökkäyksen (-20% muutoksella) ja puolustautumisen ko. aseella.

Hahmojen ja broiden välisessä taisteluita molemmille osapuolille tuli muutamia kertoja eri osumapaikkoihin 3-4 pisteen vaurioita (hahmoilla oli käytössään 1 pisteen haarniska, broilla ei mitään). Kokonaiskestopisteitä kun ei ole, niin tällaiset vahingot eri ruumiinosiin eivät juuri menoa haittaa. Raajojen mennessä miinukselle ko. raaja on käyttökelvoton. Jos pää, rinta tai vatsa menee miinukselle, heitetään Resilience-heitto, jonka onnistuessa hahmo pysyy tajuissaan.

Lopulta molemmille broille saatiin riittävästi vahinkoa jalkoihin, jolloin kestopisteet menivät miinukselle ja broot kaatuivat maahan. Tämän jälkeen taistelu muuttui pelkäksi hakkaamiseksi, jossa yritys oli lähinnä saada joku broon osumapaikka kaksi kertaa kestopisteidensä verran miinukselle (tai pää, rinta tai vatsa miinukselle), jolloin broo joutui heittämään Resilience-heittoa. Ja kun vauriota saatiin tarpeeksi, ja broon Resilience-heitto epäonnistui (eli broo meni tajuttomaksi), niin tämän jälkeen broo oli vasta mennyttä miestä (tai broota).

Taistelujärjestelmä ei merkittävästi poikkea vanhasta RuneQuestista, hyökätessä heitetään edelleen noppia, samoin puolustettaessa. Aseiden vahingot ovat pienentyneet, samoin aseiden ja haarniskojen suojapisteet. Sen sijaan eri ruumiinosien kestopisteet ovat kasvaneet. Pelissä kuoleminen ei ole kovin helppoa, ellei taistelun toinen osapuoli jää pahasti alakynteen. Tällöin taistelu muuttuu tylsäksi - jopa puuduttavaksi - mätöksi, varsinkin jos hahmojen aseina eivät ole ne kaikkein suurivahinkoisimmat. Muutoin taistelu on vanhaan RuneQuestiin verrattuna muuttunut ehkä vielä hieman enemmän taktisemmaksi.

Ampuma-aseiden vahingot ovat nousseet merkittäväksi, esimerkkinä pitkä jousi, jonka vahinko on nyt 2D8. Käytäntö näyttänee, miten tappavaksi jouset ja varsijouset muodostuvat, tässä koetaistelussa oli käytössä vain meleeaseet. Joka tapauksessa nuolisateeseen joutuminen ei kuulosta kovin houkuttelevalta.

Muutama epäkohta säännöistä kuitenkin tuli havaittua. Ensimmäisenä mainittakoon tähdätty isku, jonka tarkoituksena on ohittaa kaikki hahmon haarniskat. Tämä onnistuu -40% muutoksella asekykyyn, mutta entä kun hahmojen taistelukyvyt ovat ylittäneet 100%, niin levyhaarniskan kantaminen ei liene enää kovin järkevää? Toinen epäkohta on se, että jos hahmo ottaisi vaikkapa päähänsä kovan iskun ja kestopisteet menisivät päästä esimerkiksi -20 pisteeseen, niin onnistuminen Resilience-heitossa (heitto tehdään tosin kahteen kertaan, ensimmäisenä heitetään säilyykö hahmo hengissä, toisena pysyykö hahmo tajuissaan) pitää hahmon hengissä ja tajuissaan ja taistelu jatkuisi kuin mitään ei olisi tapahtunut (toki seuraavan kierroksen alussa heitellään taas noppia). Kolmas epäkohta liittyy läheisesti edelliseen: entäpä jos hahmon Resilience-kyky on 100% tai yli, niin hahmo ei käytännössä kuole mitenkään. Vaikka vahinkoa olisi tullut 100 pistettä, hahmo jatkaa taistelua. Sitkeä hahmo, sanon minä. Tokihan nämä ongelmat saa korjattua hieman omia sääntöjä lisäämällä (ja järkeä käyttämällä). Mongoosen RQ-foorumi on yksi hyvä paikka, josta löytää house ruleja näihinkin epäkohtiin.

Kaiken kaikkiaan koetaistelu meni lähinnä sääntökirjoja seilaillessa ja sääntöjä etsiessä, mutta onpahan nyt ainakin säännöt suurin piirtein selvät seikkailujen aloittamista varten.


Kommentit


Mikko Leho kommentoi:

Tuosta hahmojen kuolemattomuudesta sääntökirja toteaa:

"If the location does not recover within a number of Combat Rounds equal to half the character’s CON+POW, the character dies from blood loss, shock and internal injuries."

Tämä siis torson tai pään tapauksessa, raajojen mentyä miinukselle hahmo kuolee automaattisesti CON+POW kierroksessa.

19.11.2006 klo 13:53

Mikko Leho kommentoi:

Tarkoitukseni oli siis kirjoittaa "raajojen mentyä miinukselle yli kaksi kertaa alkuperäisten osumapisteiden verran".

19.11.2006 klo 13:59

Tero Kaija kommentoi:

Oikeassa olet, noinhan se säännöissä lukee. Mutta edelleenkin, jos hahmo ottaa useita kymmeniä pisteitä vahinkoja, ja Resilience-kyky on 100+% (ja raajat säilyvät toimintakykyisenä), niin vahingon määrällä ei vaikutusta, hahmo jatkaa taistelua normaalisti kunnes sitten kuolee (CON+POW)/2 kierroksen kuluttua.

Jos asian kääntää toisin päin, eli jos vastustajana onkin hahmo, jolla on Resilience-kyky 100+%, niin tällöin jos pelaajahahmot saavat tälle vastustajalle useampaan otteeseen vaikkapa päähän mojovia osumia (niin että vastustajan pään kestopisteet menevät kaksi kertaa kestopisteidensä verran miinukselle), niin tällöin sitten vain odotellaan 10-20 kierrosta, että vastustaja kuolee verenvuotoon ja sisäisiin vammoihin. Lisävahingolla ei tämän jälkeen ole oikeastaan enää mitään vaikutusta, vastustaja kun onnistunee kuitenkin aina Resilience-heitoissa.

19.11.2006 klo 22:07

Petteri kommentoi:

Mielenkiintoista luettavaa. Mukavaa, että joku jaksaa kirjoitella mietteitään uudesta Runequestista ja vielä suomeksi. Itse en ole uutta sääntökirjaa vielä raaskinut ostaa, mutta kaipa se jossain välissä on hankittava.

ps. Blogia olisi muuten näppärämpi seurata jos siitä olisi vaikkapa rss-virta.

19.11.2006 klo 23:53

Mikko Leho kommentoi:

Minusta sääntöjen kohta:

"Location‚Äôs Hit Points reduced to ‚Äď1 or more
The location has suffered a Serious Wound. The location is permanently scarred and the character loses his next 1D4 Combat Actions."

toimii aina kun osumakohdan osumapisteet menevät miinukselle. Eli vaikka hahmo olisi jo saanut yhden tai useamman vakavan haavan, hän menettää aina 1d4 kierrosta. Tästä taistelukierrosten menetyksestä ei ole esimerkiksi puhetta suurten haavojen kohdassa, mutta olen varma että haavojen vaikutukset ovat tarkoitettu kumulatiivisiksi.

20.11.2006 klo 19:06

Tero Kaija kommentoi:

No niin, olisi sitten pitänyt lukea säännöt vielä kertaalleen, ennen kuin innostuu epäkohtia luettelemaan. Hahmothan siis menettävät seuraavia toimiaan haavoituttuaan pahasti.

Tästä sitten seuraakin se, että hahmo, jolla on 100+% Resilience-kyky, haavoituttuaan pahasti ei enää saa juuri lainkaan toimia. Hänestä tulee sen jälkeen pelkkä räsynukke, jolta pilkotaan kaikki raajat irti, mutta hahmo ei kuitenkaan menetä tajuaan tahi kuole, kunnes (CON+POW)/2 kierrosta on kulunut.

Yritän tässä sitä kertoa, että Resilience-kyky suurilla arvoilla voi olla peliä kenties hieman epätasapainottava. Kykyyn (ja yleensä muihinkin kykyihin) olisi varmaankin hyvä tulla miinuksia, jos ja kun hahmo ottaa paljon vahinkoa.

21.11.2006 klo 21:02

Tero Kaija kommentoi:

Petteri:
"Blogia olisi muuten näppärämpi seurata jos siitä olisi vaikkapa rss-virta."

Nyt sellainen löytyy tälle blogille sekä etusivun uutisille.

21.11.2006 klo 21:03

Petteri kommentoi:

Hieno homma (siis rss), tack :)

24.11.2006 klo 01:55


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):