Jrustela

Kirjoittanut Tero Kaija, 03.12.2007 klo 22:12
Jrustela-kirja keskittyy kuvaamaan Gloranthan keskiosassa olevaa eristäytynyttä saarta, jossa jumaltietäjät ja heidän taikuutensa ovat saaneet alkunsa. Kirja käsittelee jumaltietäjien synnyn ja historian sekä politiikan, taikuuden ja kaupankäynnin. Lisäksi suuri osa kirjasta on omistettu saarella olevien paikkojen ja kaupunkien kuvaamiseen.

Ensimmäinen kappale kertoo saaren historian alkaen ensimmäisistä uudisasukkaista ja Seshnelan velhojen saapumisesta aina jumaltietäjien imperiumin syntymiseen. Historia on varsin sotaisa; uudisraivaajat eivät pelkästään taistelleet keskenään, vaan ovat käyneet sotaa Jrustelan viidakkoja hallitsevien timinien kanssa. Historiaosuus on mielestäni mielenkiintoista luettavaa, se kun läpikäy jumaltietäjien synnyn ja heidän nousun hallitsemaan Gloranthan meriä.

Toinen kappale käy läpi saaren paikkoja ja kaupunkeja. Saaren kaikki kaupungit on kuvattu läpi lyhyesti tai hieman pidemmin, riippuen kuinka merkittävä kaupunki on kyseessä. Jokaiselle kaupungille annetaan vinkkejä siitä, miksi kaupunkiin kannattaisi mennä. Näiden vihjeiden avulla tarjotaan apua rakentaa seikkailuja kaupunkien ympärille, tai ainakin houkutella pelaajahahmot menemään kaupunkeihin. Kokonaisuutena kaupunkien ja alueiden kuvaukset antavat hyvän käsityksen saaresta, ja kuvauksissa on mukana mukavasti alueellista historiaa ja poliittista taustaa. Vaikka kuvaukset vievät kirjan sivuista yli puolet, olisi mukaan toivonut myös hieman enemmän karttoja. Nyt saari on lähinnä jaettu neljään osaan ja näistä alueista löytyy hieman tarkemmat yleiskartat, mutta tarkempiakin karttoja olisi toivonut.

Kolmas kappale kuvaa Jrustelan taikuutta. Yleinen suhtautuminen taikuuteen ja yleensä jumaltietäjien taikuuden syvin olemus on puettu Jrustelan yliopiston opettajan oppilailleen kertoman opetuksen muotoon. Tämän jälkeen on lisäsääntöjä jumaltietäjien sankarimatkaamiseen. Lähinnä nämä säännöt tuovat laajennuksia Magic of Glorantha -kirjassa oleviin sääntöihin. Näiden sääntöjen jälkeen käydään vielä läpi uusia ja laajentaen jo aiemmin julkaistuissa kulttikirjoissa esiteltyjä velhokuntia.

Neljäs kappale kertoo Jrustelan uskonnoista käyden läpi Malkionin kirkkokuntia. Näille kirkkokunnille tarjotaan pelitekniset säännöt kulttikirjojen tapaan ja esitellään uusia kirkkokuntakohtaisia velholoitsuja.

Viides kappale kertoo Jrustelan politiikasta Wyrmin Imperiumin vakoojan tarinan kautta. Tarina käy hauskalla tavalla läpi Jrustelan eri poliittistien ryhmittymien väliset suhteet. Kuudes ja viimeinen kappale kuvaa Jrustelan kaupankäyntiä ja eri kauppiasyhtiöitä, jotka saarella toimivat. Lisäksi annetaan yleisiä ohjenuoria oman kauppiasyhtiön rakentamiseen.

Kirja on historiansa ja saaren kuvauksen suhteen varsin onnistunut. Oli mukava lukea, mistä jumaltietäjät ovat saaneet alkunsa. Kirjan muut osat sitten lähinnä laajensivat tietoa jumaltietäjistä, jota on jo muissa Glorantha-kirjoissa annettu. Tässä onkin se suurin ongelma; sen sijaan että jumaltietäjistä olisi tehty yksi kunnollinen opus sisältäen kaiken tarvittavan, on tietoa ja sääntöjä ripoteltu puoleen tusinaan eri kirjoja. Nyt kaiken tiedon hyödyntäminen vaatii ensinnäkin kaikkien kirjojen omistamista, mutta tämän lisäksi tietojen hyödyntäminen vaatii useiden kirjojen selaamista ja muistamista, että missä se tietty sääntö nyt olikaan kerrottu.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):