The Clanking City

Kirjoittanut Tero Kaija, 03.10.2007 klo 16:59
The Clanking City -kirja keskittyy käsittelemään Zistorwalin kaupunkia, Konekaupunkia, joka sijaitsee Locsil-saarella Jumalan Unohtamalla saariryhmällä, Kethaelasta etelään. Zistorwal koostuu mustasta kivestä, pronssista ja raudasta rakennetuista koneista, rakennuksista ja tehtaista, jotka suoltavat ulos kaasujen ja savujen lisäksi aseita ja taikaesineitä kuin liukuhihnalta. Kaikki tämä on osa saaren alla sijaitsevaa Suurta Konetta, jonka avulla on tarkoitus saada rakennettua kadonnut Puhdistautumisen Riimu. Tämä järjettömyys on tietysti jumaltietäjien rakentamaa ja ylläpitämää.

Kirja jakautuu neljään kappaleeseen, joista ensimmäinen käsittelee Zistorilaisia, Zistorwalin asukkaita, ja elämää kaupungin sisällä. Kappaleen aluksi käydään lyhyesti Zistorwalin historia läpi. Tämän jälkeen käydään läpi viisi kastia, joihin kaikki Zistorilaiset luokitellaan. Lisäksi kaupunkia hallitsevat erilaiset puolueet, joista käydään läpi viisi suurinta. Kappaleen lopussa annetaan vielä ohjeita, kuinka rakentaa kaupunkiin oman puolue.

Toisen kappale kuvaa Zistorwalin konekaupungin merkittäviä paikkoja ja alueita. Kaupunki on Locsilin saaren kokoinen, ja kappaleen alussa onkin kaupungin kartta. Kaupunkia käydään läpi Delecti Tiedustelijan agentin, Vladi Liskon matkakertomuksen kautta. Kertomus siis kuvaa, kuinka Vladi kulkee paikasta toiseen, käy rakennuksissa ja millaisia henkilöitä hän kohtaa. Matkalla hän kohtaa myös Zistorwalin jumalan, Zistorin, joka on jättiläismäinen, kymmeniä metrejä korkea olento, joka on rakennettu pronssista, kivestä, raudasta ja luusta. Tämä robottimainen jumala vaeltaa Zistorwalin katuja aina silloin tällöin. Vladin matkakertomus huipentuu, kun hän pääsee Alakaupunkiin, joka on Zistorwalin katujen alla koostuen tuhansista, jopa kymmenistä tuhansista tunneleista ja kammioista muodostaen valtavan verkoston. Useita viikkoja vaelleltuaan tunneleissa Vladi löytää itsenä Zistorwalin sydämestä, Suuren Koneen ääreltä.

Kolmas kappale käsittelee Zistorwalin tuottamia esineitä, olentoja ja aseita. Kappale tuo lisäystä Magic of Glorantha -kirjassa esiteltyihin mechamaagisiin implantteihin. Uusien implanttien lisäksi kuvataan niiden hankkimista, asennusta ja käyttämistä. Näiden lisäksi kappale esittelee myös uusia taika-aseita ja -esineitä sekä uusia jumaltietäjien loitsuja. Jumaltietäjät valmistavat tehtaissaan myös robottien kaltaisia olentoja, joita voi hyödyntää esimerkiksi rakennusten vartiointiin, vihollisten tuhoamiseen ja mechamaagisten esineiden asentamiseen kirurgisin toimin. Nämä olennot tottelevat olennon rakentaneen velhon antamia ohjeita. Jumaltietäjät ovat myös rakentaneet valtavia olentoja, jotka ovat lähinnä tarkoitettu sotakoneiksi. Nämä on tarkoitettu kaupungin puolustamiseksi ja kaupunkiin hyökkäävien vihollisten murskaamiseksi.

Neljäs ja viimeinen kappale käsittelee muutamia kaupunkiin liittyviä henkilöitä. Henkilöiden kuvausten lisäksi annetaan vinkkejä, millaista olisi olla pelaajahahmon roolissa kyseisen henkilön palveluksessa. Kappaleen lopuksi kerrotaan muutamia lyhyitä kaupunkiin liittyviä seikkailuesimerkkejä.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja varsinkin Vladin matkakertomus Zistorwalin kaupungin syövereissä oli hauskaa ja jopa jännittävää luettavaa. Kirjan avulla on mahdollista kehittää jumaltietäjien ympärille kietoutuva kampanja, joka sisältää poliittista juonittelua ja valtataistelua kaupungin sisällä. Itse jäin kuitenkin kirjasta kaipaamaan tarkempaa tietoa Zistorwalin synnystä, nyt asia käydään läpi suurin piirtein muutamalla lauseella. Lisäksi Wyrmien Ystävät ovat saartaneet kaupungin ja pommittavat sitä jatkuvalla syötteellä (jota kutsutaan Rautasodaksi), mutta näihin tapahtumiin ja yleensäkään kaupungin ulkopuolisiin tapahtumiin ei kirjassa juuri kiinnitetä huomiota. Lähdeteoksena kirja on erinomainen, kuvaten jälleen yhtä Gloranthan ihmeellisyyksistä, mutta jos ei ole aikeissa vetää jumaltietäjäpohjaista kampanjaa, kirjan anti on muutoin varsin laiha.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):