Player’s Guide to Glorantha

Kirjoittanut Tero Kaija, 10.07.2007 klo 23:42
Mongoose Publishing on saanut oman painokoneensa kuntoon ja lisäosien tulva uuteen RuneQuestiin jatkuu. Itse jo hieman odottelin Player’s Guide to Glorantha -kirjaa, josko se olisi selvittänyt hieman enemmän taikuutta ja sen toimintaa Gloranthassa. Toisin kuitenkin kävi. Seuraavassa on oma arvioni kyseisestä kirjasta.

Kirjan alku selvittää kuuden sivun verran, minkälainen maailma Glorantha on pelaajan näkökannalta ja kuinka gloranthalaista hahmoa tulisi pelata. Se tulee selväksi, että taikuutta on kaikkialla, ja perinteistä paha-hyvä-asetelmaa ei Gloranthassa ole. Kaaos on tietysti yleisesti tunnustettu vihollinen, mutta myös hahmon uskonto määrittää hahmon viholliset. Lisäksi pelaajille selvitetään, että taitava miekkamies voi myös olla taitava velho. Gloranthassa ei ole hahmoluokkia, jokainen voi halutessaan olla taikuudenkäyttäjä ja samalla miekkamies.

Seuraava kappale siirtyykin jo sääntöteknisiin asioihin. Kuvattuna on lista uusia kulttuureja hahmojen taustaksi. Listattuna on muun muassa Jumaltietäjien ja Wyrmin Ystävien Imperiumin kulttuurit kuin myös orlanthien, pelorialaisten ja autiomaan paimentolaisten kulttuurit. Tämän lisäksi Vanhojen Rotujen ja muiden ei-ihmishahmojen kulttuurit on kuvattuna.

Tämän jälkeen listataan edellä mainittuihin kulttuureihin liittyviä uusia ammatteja. Uusien ammattien nimet ovat nyt Gloranthamaisia ja enemmän kulttuureille sopivampia. Ammattien jälkeen on vielä kerrottu, kuinka 11 ei-ihmisrodun hahmonluonti onnistuu. Eri rotujen kohdalla on mainittu, kuinka ominaisuudet heitetään nopilla ja mitkä kulttuurit ja ammatit ovat sopivia roduille sekä muutamia lisäsääntöjä ja -kykyjä eri rotuihin liittyen.

Hahmonluontiin liittyvien sääntöjen jälkeen listataan kasa uusia Legendary Ability:ja, jotka ovat jaoteltu kulttuureittain. Jokaista eri kulttuuria kohden on lueteltu pari kolme uutta Legendary Ability:a. Lisäksi myös ei-ihmisroduille on omat Legendary Ability:t. Näiden ominaisuuksien jälkeen listataan kulttuureittain muutama uusi loitsu hahmojen käyttöön. Osa loitsuista on pelottavan tehokkaita, esimerkkinä Orlanthien Rune Magic -loitsu Urox’s Spear, joka tekee satunnaiseen osumapaikkaan 1D3 pistettä vahinkoa per loitsun Magnitude ohittaen kaiken metallihaarniskaan.

Loitsujen jälkeen listataan eri kulttuureille ominaisia yleisiä ja maagisia esineitä hintatietoineen. Lisäksi on myös lista uusista kulttuurien mukaisista lähitaistelu- ja ampuma-aseista sekä haarniskoista. Näiden lisäksi on myös kuvattuna muutamia Gloranthan outoja ja harvinaisia esineitä.

Viimeinen kappale kuvaa uuden taikuustyypin, Folk Magic:n. Folk Magic -loitsut ovat yleensä ammattiin, kulttuuriin tai asuinympäristöön liittyviä loitsuja. Loitsut ovat heikkoja, korkeintaan 2 Magnitude:n suuruisia, ja kestävät yhden Combat Action:n. Loitsun voi heittää samanaikaisesti muiden toimien kanssa. Esimerkkinä aseseppä voi saada Bladesmith-loitsulla +10% bonuksen per Magnitude ammattikykyynsä, tai miekkamies voisi saada Swordstrike-loitsulla +5% bonuksen per Magnitude miekkakykyynsä. Loitsujen heittoon ei tarvita kykyä, loitsut onnistuvat automaattisesti. Folk Magic -loitsuista jäi kaipaamaan kulttuuri-, ammatti- ja rotukohtaista listausta kuten kaikissa muissakin asioissa kirjassa on tehty, sen sijaan kirja listaa nyt vain 16 erilaista Folk Magic -loitsua esimerkkinä. Uusien loitsujen tekeminen ja keksiminen on toki helppoa.

Kokonaisuutena kirja auttaa luomaan gloranthalaisia pelihahmoja, mutta toisaalta lähestyminen asiaan on varsin sääntöteknistä. Enemmän jäi kaipaamaan sanallista kuvausta kulttuureista ja roduista, joka varmasti auttaisi paremmin pelaamaan gloranthalaista hahmoa kuin pelkät sääntötaulukot. Odotin kirjan tarjoavan selvitystä kulttikohtaisille taikuussäännöille, mutta sen sijaan kirja esitteli uuden taikuuslajin. Folk Magic oli ensilukemalta pettymys, mutta tarkemmin tarkasteltuna taikuuslaji voi tuoda oman mausteensa pelaamiseen. Taikuuden käyttö vaatii ensin hieman käytännön kokemusta ennen kuin lopullisen sanan uskallan asiasta sanoa. Se on kuitenkin selvää, että Player’s Guide to Glorantha:n olisi pitänyt ilmestyä samaan aikaan Glorantha: The Second Age -kirjan kanssa, omalta kannaltani gloranthalaiset hahmontekosäännöt tulevat hieman myöhään.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):