Cults of Glorantha: Volume 2

Kirjoittanut Tero Kaija, 07.02.2007 klo 21:05
Kulttikirjojen toinen osa keskittyy esittelem√§√§n shamanismia ja heid√§n k√§ytt√§m√§ns√§ henkitaikuutta. T√§m√§n lis√§ksi kirjassa syvennyt√§√§n eri velhokoulujen ja ‚Äďkuntien saloihin ja oppeihin. Kirjan lopusta l√∂ytyv√§t viel√§ kuvaukset muutamista uusista kulteista ja lista erikoisista kulttien ja velhokoulujen omista Rune-, Divine ja Sorcery Magic ‚Äďloitsuista.

Shamaanit ja niihin liittyvät säännöt mukailevat vahvasti vanhasta RuneQuestista tuttuja sääntöjä, mutta henkien tärkeyttä shamaanien elämässä on painotettu kenties enemmän. Shamaanien osaama Spirit Magic ei juuri poikkea loitsujen osalta Rune Magic:sta (loitsut ovat samoja). Riimujen tilalla ovat erilaiset taikakalut, jotka ovat kuitenkin riimukohtaisia ja antavat riimuja vastaavat erikoisominaisuudet. Tämän lisäksi shamaanit voivat luoda itselleen fetissejä, joihin voi sitoa erilaisia henkiä, joiden ominaisuuksia shamaanit voivat hyödyntää.

Tämän lisäksi shamaanit hallitsevat henkien kutsumisen taidon. Henkien hallintaa varten löytyy asianmukaisia loitsuja, joiden avulla henkiä voi käskeä tekemään haluttuja asioita. Ei mitään uutta vanhaan RuneQuestiin verrattuna.

Tämän jälkeen löytyy lista erilaisista henkikulteista, vaatimukset jäseneksi pääsemisestä ja kultin tarjoamat loitsut ja edut sekä muut kultteihin liittyvät erikoissäännöt.

Seuraavana kirjassa on vuorossa eri velhokoulujen ja ‚Äďkuntien esittely. N√§ist√§ on kerrottuna l√§hinn√§ p√§√§syvaatimukset sek√§ velhokoulun tai ‚Äďkunnan tuomat edut ja tarjoamat loitsut. Kuvaukset ovat melko paljon s√§√§nt√∂teknist√§ asiaa, mutta auttavat varmasti syvent√§m√§√§n velhohahmojen taustoja. Velhot voivat opetella my√∂s Rune Magic ‚Äďloitsuja, ja velhokoulut n√§it√§ my√∂s opettavat, mutta jumalkulttien tarjoaman Rune Magic:n tapaan loitsujen heitt√§miseen k√§ytett√§v√§ kyky j√§√§ ep√§selv√§ksi.

Loppupuolelta kirjaa löytyvät kuvaukset muutamasta uudesta kultista ja näihin liittyvät säännöstöt. Aivan lopuksi on listattuna kulttien ja velhokoulujen tarjoamat uudet loitsut, muutama uusi Advanced Skill ja Ledendary Ability sekä kuvaukset uusista henkiolennoista.

Kirjan anti jää varsin vähäiseksi, jos unohtaa kaiken sääntöteknisen asian. Toki säännöt shamaaneille ja heidän käyttämälleen henkitaikuudelle ovat paikallaan, mutta näissäkin lähinnä termit ovat vaihtaneet paikkaa (Rune Magic muuttunut Spirit Magic:ksi ja riimut taikakaluiksi) sääntöjen pysyessä samana. Vanhan RuneQuestin sääntöihin verrattuna kirjan säännöt eivät juuri tarjoa muuta kuin säännöt päivitettynä uuden RuneQuestin termeille.

Aiemman kulttikirjan yhteydess√§ toivomani selvennykset taikuuss√§√§nt√∂ihin eiv√§t helpota t√§m√§nk√§√§n kirjan my√∂t√§. Edelleenk√§√§n s√§√§nt√∂kirjoista ei saa t√§ytt√§ selvyytt√§ siit√§, tarvitseeko kulttien ja eri velhokoulujen opettamiin Rune Magic ‚Äďloitsuihin riimuintegraatiota ja mill√§ kyvyll√§ n√§it√§ loitsuja heitet√§√§n. Joka tapauksessa olen itse l√§htenyt sille linjalle, ett√§ kultit opettavat j√§senilleen kultille ominaisia loitsuja ilman riimuintegraatiota, ja loitsimiseen k√§ytet√§√§n Lore (Cult Theology) ‚Äďkyky√§. Muihin kuin kultin opettamiin Rune Magic ‚Äďloitsuihin p√§√§see k√§siksi, kun l√∂yt√§√§ asianmukaisen riimun. T√§ll√§ tavoin taikuussysteemi muistuttaa vanhan RuneQuestin j√§rjestelm√§√§.


Kirjoita kommentti


Nimi (*):
Kommentti (*):